Διέγερση Ωωθηκών

Διέγερση Ωοθηκών

Πώς να πετύχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα στη διέγερση των ωοθηκών

Η εξωσωματική γονιμοποίηση εδώ και 40 και πλέον χρόνια έχει βοηθήσει εκατομμύρια ζευγάρια να αποκτήσουν ένα ή περισσότερα παιδιά. Στην προσπάθειά τους αυτή, οι γυναίκες χρειάζονται να υποβληθούν σε ενέσιμα φάρμακα με διαφορετική σύσταση και δοσολογία πράγμα που εξαρτάται από την ηλικία και το ορμονικό τους προφίλ.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για την διέγερση των ωοθηκών λέγονται γοναδοτροπίνες. Με την πάροδο των ετών τα φάρμακα αυτά άλλαξαν διάφορες μορφές και τρόπους χρήσης. Στις πρώτες δεκαετίες οι συσκευασίες αφορούσαν σκόνη (το φάρμακο) και διαλύτη. Αυτό απαιτούσε προετοιμασία και ενημέρωση για την ενδιαφερόμενη και το κυριότερο γίνονταν ενδομυϊκά. Αυτό σήμαινε ότι η ενδιαφερόμενη έπρεπε να βασίζεται σε ‘τρίτο’ άτομο πράγμα που δεν ήταν πάντα πρακτικό και κυρίως συναισθηματικά άβολο.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι μέχρι και την αλλαγή του καινούργιου αιώνα, τα συνήθη πρωτόκολλα κρατούσαν αρκετές ημέρες, πράγμα που αύξανε το άγχος στην γυναίκα.

Σήμερα, τα σκευάσματα διέγερσης ωοθηκών, όπως και τα περισσότερα συμπληρωματικά φάρμακα που είναι απαραίτητα στα θεραπευτικά πρωτόκολλα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής,γίνονται υποδόρια. Έτσι, οι γυναίκες μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται μιας και ο τόπος που γίνονται οι ενέσεις είναι συνήθως η κοιλιακή χώρα και συγκεκριμένα η περιοχή γύρω από τον ομφαλό. Επίσης, τα περισσότερα σκευάσματα είναι έτοιμα προς χρήση και δεν χρειάζονται ειδική προετοιμασία.

Η κοριφολιτροπίνη άλφα

Προσπαθώντας να επιτύχει κανείς το βέλτιστο αποτέλεσμα από πλευράς διέγερσης των ωοθηκών, αλλά ταυτόχρονα να μειώσει το άγχος στις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία, η βιοτεχνολογία κατάφερε να φέρει προς χρήση την κοριφολιτροπίνηάλφα (corifllitropinalfa). Το εν λόγω φάρμακο ανήκει και αυτό στις γοναδοτροπίνες και η περιεκτικότητα αντιστοιχεί σε 2100 IU.

Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω φαρμάκου είναι διττή. Πρώτον, η διάρκεια δράσης του είναι 7 ημέρες που σημαίνει ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν χρειάζεται να κάνει άλλη ένεση διέγερσης. Έτσι, μιας και τα σημερινά πρωτόκολλα διέγερσης δεν ξεπερνούν τις 10 ημέρες οι εναπομείνασες μέρες θεραπείας δεν είναι περισσότερες από 2 - 4. Το δεύτερο και ίσως και σημαντικότερο είναι ότι η φαρμακοκινητική του δράση είναι τέτοια, ώστε έχει την ικανότητα να στρατολογεί από την αρχή της θεραπείας το μέγιστο δυνατό αριθμό των ωοθυλακίων και η δράση αυτή να παραμένει εξίσου παραγωγική για όλο το διάστημα αυτών των 7 ημερών. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δράσης του κάνει την κοριφολιτροπίνηάλφα, ένα φάρμακο όχι αποκλειστικά για γυναίκες που λόγω του φυσιολογικού ορμονικού τους προφίλ περιμένουμε να παράγουν ικανοποιητικό αριθμό ωοθυλακίων, αλλά - θα έλεγα και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία - και για τις γυναίκες που το ορμονικό τους προφίλ μας προϊδεάζει ότι θα ανήκουν στις γυναίκες με πτωχότερη απόκριση.

Οφέλη

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στο group αυτών των γυναικών με ένα επιπρόσθετο κέρδος: τη μη έκθεσή τους σε υπερβολικά υψηλές ημερήσιες δόσεις γοναδοτροπίνων, κάτι που και ο κλινικός ιατρός και η κάθε γυναίκα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους.

Η κοριφολιτροπίνηάλφα είναι, λοιπόν, μια πολύ ικανοποιητική λύση διέγερσης των ωοθηκών που θα ικανοποιήσει από την μια τον κλινικό ιατρό αναπαραγωγής ως προς το αποτέλεσμα την ώρα της ωοληψίας, αλλά και τη γυναίκα όχι μόνο από το αποτέλεσμα της θεραπείας που είναι πάντα το ζητούμενο αλλά και από το ότι δεν επηρεάζεται σημαντικά η καθημερινότητά της και γενικά ο τρόπος ζωής της. Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι το άγχος μειώνεται σημαντικά, με τελικό επιστέγασμα την επιτυχία να έρχεται ακόμα πιο κοντά!