Ελάτε να δούμε μαζί, με απλά και κατανοητά λόγια, τι μεσολαβεί από τη στιγμή που αποφασίζετε να ακολουθήσετε τον κόσμο της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Είναι το ταξίδι που σας οδηγεί στο όνειρό σας για τη δημιουργία της οικογένειάς σας!

Ας το παρακολουθήσουμε βήμα – βήμα.

1ο Στάδιο: Η θεραπεία

Εφαρμόζεται η ενδεδειγμένη θεραπεία ανάλογα με την ηλικία σας, το ορμονικό σας προφίλ, το ιστορικό προηγούμενων προσπαθειών εξωσωματικής και την ανταπόκριση (αριθμός συλλεγόντων ωαρίων) που είχατε σ’ αυτές.

Tip: Από γυναίκα σε γυναίκα διαφέρει η διάρκεια της θεραπείας, τα φάρμακα και η δοσολογία τους!

Διακρίνουμε τα ακόλουθα σχήματα θεραπείας:

- Διέγερση με GnRH ανταγωνιστές. Τείνει να αποτελέσει το δημοφιλέστερο σχήμα θεραπείας, καθώς από την φύση του ταιριάζει στη νέα φιλοσοφία της εποχής που είναι η φιλική IVF, "friendly IVF" και στη διάρκεια αλλά και στην δοσολογία των φαρμάκων. Ξεκινά τη 2 η ημέρα της περιόδου και συνήθως ολοκληρώνεται σε 9 - 12 ημέρες. Είναι και η ασφαλέστερη μέθοδος διέγερσης ωοθηκών, διότι δίνει την δυνατότητα επιλογής του φαρμάκου ωρίμανσης των ωαρίων. Έτσι, η πιθανότητα υπερδιέγερσης ωοθηκών έχει σχεδόν εκλείψει.

- Πρωτόκολλα θεραπείας για φτωχές αποκρίτριες. Διαρκεί περίπου 10-12 ημέρες και στόχος είναι να παράγετε έναν αριθμό από 2 έως 4 ωάρια χωρίς να χρειάζεται να εκτεθείτε σε πολύ υψηλές δόσεις ενέσιμων γοναδοτροπινών. Συγκεκριμένα, το σχήματα περιλαμβάνουν χάπια από το στόμα όπως κιτρικής κλομιφαίνης ή λετροζόλης σε συνδυασμό με γοναδοτροπίνες με χαμηλή δοσολογία (light IVF).

- Φυσικός κύκλος ή τροποποιημένος φυσικός κύκλος. Ο φυσικός κύκλος αποτελεί επιλογή σε εσάς που με οποιοδήποτε σχήμα κανονικής διέγερσης ωοθηκών δεν θα καταφέρνατε να βγάλετε περισσότερα από 1 - 2 ωοθυλάκια, σε εσάς που λόγω του ιστορικού σας δεν συστήνεται η χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων και σε εσάς που για οικονομικό-κοινωνικο-θρησκευτικούς λόγους, δεν επιθυμείτε να υποβληθείτε στα κλασσικά σχήματα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

- Το μακρύ πρωτόκολλο διαρκεί περίπου 22 - 24 ημέρες και χωρίζεται σε 2 φάσεις:
1 η φάση: Της καταστολής που διαρκεί 10 -12 ημέρες και ξεκινά περίπου την 21η ημέρα του κύκλου σας, όπου περιμένουμε αφενός να έρθει η περίοδός σας και αφετέρου να ξεκινήσουν και οι δυο ωοθήκες από την ίδια "κοινή αρχή" χωρίς να υπάρχουν τυχόν κυστικά ωοθυλάκια από προηγούμενο κύκλο.
- 2η φάση: Της διέγερσης που διαρκεί 12-14 ημέρες και συντελεί ώστε να βγάλετε έναν ικανοποιητικό αριθμό από ωοθυλάκια. Αποτελούσε το πιο σύνηθες πρωτόκολλο προηγούμενων δεκαετιών, το οποίο απευθυνόταν σε γυναίκες μικρότερες των 40 ετών, με φυσιολογικό ορμονικό προφίλ. Αποφεύγεται πλέον λόγω του μεγαλύτερου κινδύνου υπερδιέγερσης ωοθηκών αλλά και της μεγάλης του διάρκειας.

Η παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας γίνεται υπερηχογραφικά. Η θεραπεία ολοκληρώνεται όταν το μέγεθος των ωοθυλακίων (φαίνονται σαν μαύροι στρογγυλοί σχηματισμοί μέσα στις ωοθήκες) φτάσουν και ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 18mm. Ακολουθεί το βράδυ εκείνο και μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, η υποδόρια ένεση ωρίμανσης όπως λέγεται, που θα βοηθήσει στην απελευθέρωση του ωαρίου μέσα σε κάθε ωοθυλάκιο. Να θυμάστε ότι κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφικού ελέγχου της θεραπείας, οι εικόνες που βλέπουμε αντιστοιχούν σε εικόνες ωοθυλάκιων και μόνο και όχι ωαρίων. Προσβλέπουμε, βέβαια, ότι με την καλύτερη δυνατή θεραπεία, θα υπάρχει η όσο το δυνατόν καλύτερη τελικά αντιστοιχία ωοθυλάκιων - ωαρίων την ώρα της ωοληψίας.

Tip: Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δεν χρειάζεται να αλλάξετε κάτι από τις δραστηριότητές σας και το lifestyle σας!

2ο Στάδιο: Η ωοληψία

Είναι η συλλογή των ωαρίων 35 - 36 ώρες μετά την ένεση ωρίμανσης. Έρχεστε νηστική, χωρίς να έχει πιείτε ούτε νερό και με ήπια ύπνωση (μέθη) συλλέγουμε τα ωάρια μέσω βελόνης με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Την ίδια ώρα, ο σύντροφος δίνει δείγμα σπέρματος, το οποίο παραλαμβάνει ο βιολόγος προς επεξεργασία. Ακολούθως, αφού ενημερωθείτε για τον αριθμό των συλλεχθέντων ωαρίων και την ποιότητα του σπέρματος, θα λάβετε φαρμακευτική αγωγή για την προετοιμασία του ενδομητρίου, ώστε να δεχθεί τα έμβρυα που θα προκύψουν στη συνέχεια.

3ο Στάδιο: Η καλλιέργεια εμβρύων

Είναι η φάση που εξελίσσεται μέσα στο εργαστήριο και συντελείται η γονιμοποίηση των ωαρίων. Ανάλογα με την κατάσταση του σπέρματος, επιλέγεται η απλή γονιμοποίηση (ivf) είτε η μικρογονιμοποίηση (icsi) εάν το σπέρμα είναι αδύνατο. Την επόμενη ημέρα γίνεται η ενημέρωσή σας για τον αριθμό των γονιμοποιημένων ωαρίων. Τα έμβρυα που θα προκύψουν, καλλιεργούνται από 2, 3 έως και 6 ημέρες ανάλογα την κάθε περίπτωση.

4ο Στάδιο: Η εμβρυομεταφορά

Είναι πολύ σημαντική αυτή η στιγμή, καθώς τοποθετούμε, χωρίς κάποια αναισθησία, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο και υπό άσηπτες συνθήκες, τα καλύτερα έμβρυα που έχουμε επιλέξει με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου καθετήρα στο εσωτερικό της μήτρας (στο ενδομήτριο). Αφού παραμείνετε κλινήρεις για 1 ώρα περίπου, μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Για 3 - 4 ημέρες, είναι καλό να παραμείνετε στο σπίτι, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, τις άρσεις μεγάλου βάρους, τη δυσκοιλιότητα και την ερωτική επαφή.

Τip: Η διατροφή είναι ελεύθερη, σύμφωνα με τις ανάγκες σας!

Κατάψυξη εμβρύων

H δυνατότητα κατάψυξης εμβρύων σε όλα τα στάδια 2 ης , 3 ης , 5ης ή 6ης ημέρας, σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε έμβρυα προς εμφύτευση σε 2ο χρόνο. Εάν την ημέρα της εμβρυομεταφοράς, υπάρχει περίσσεια εμβρύων και μάλιστα καλής ποιότητας, υπάρχει η δυνατότητα κατάψυξής τους. Από το 2008, η κατάψυξη εμβρύων γίνεται με την νέα μέθοδο υαλοποίησης (vitrification) με πολύ καλά αποτελέσματα είτε στο στάδιο της 2 ης , 3ης μέρας είτε στο στάδιο των βλαστοκύστεων. Δύο εβδομάδες αργότερα, γίνεται το τεστ κυήσεως που λέγεται β-HCG αίματος. Εάν η εμβρυομεταφορά γίνει στο στάδιο της βλαστοκύστης, γίνεται σε 9-10 ημέρες.

Tip: Να θυμάστε ότι το τελικό αποτέλεσμα, η επιτυχία, η εγκυμοσύνη θα έρθει πιο εύκολα όταν φροντίζουμε για την καλή ψυχική αλλά και σωματική υγεία και ευεξία μας!

Ο Ιατρός


loading

Δρ. Παναγιώτης Σπ. Καραντζής

Ο Παναγιώτης Καραντζής γεννήθηκε στις 11-11-1963 στην Αθήνα.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1990.
Ειδικεύθηκε στην Μαιευτική Γυναικολογία από το 1994 έως το 1998 εξολοκλήρου στην Μ. Βρετανία...