Εμμηνόπαυση: Απλές συμβουλέςγια καλή υγεία & ζωή!

Εμμηνόπαυση: Απλές συμβουλές για καλή υγεία & ζωή!

Εμμηνόπαυση είναι η περίοδος της γυναίκας όπου η περίοδος (η έμμηνος ρύση) σταματά. Σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής της ικανότητας και επέρχεται όταν η γυναίκα δεν έχει δει περίοδο για τουλάχιστον 1 χρόνο.

Ο μέσος όρος ηλικίας έλευσης της εμμηνόπαυσης στην Ευρώπη και γενικά στο δυτικό ημισφαίριο είναι περί το 50ο-55ο έτος ηλικίας. Το χρονικό διάστημα που προηγείται και συνοδεύεται από διαταραχές του κύκλου λέγεται κλιμακτήριος.

Συμπτώματα

Εξάψεις, εφιδρώσεις, διαταραχές της διάθεσης, πτώση της libido, επιβράδυνση του μεταβολισμού. Το τελευταίο σύμπτωμα δημιουργεί άλλα προβλήματα, όπως μετεωρισμό της κοιλιάς (πρήξιμο), πονοκεφάλους και εύκολη αύξηση σωματικού βάρους. Μετά τα μέσα της πρώτης δεκαετίας των 50, μπορεί να παρατηρηθεί οστεοπενία,που είναι ο προάγγελος της οστεοπόρωσης.

Επειδή η γυναίκα του σήμερα θα περάσει περί τα 25-30 έτη σε αυτή την φάση της ζωής της, θα πρέπει να φροντίζει πολύ προσεκτικά την υγεία της και όχι να εγκαταλείπει τον εαυτό της, όπως γινόταν σε παλαιότερες δεκαετίες.

Συμβουλές

• Υποβολή σε τεστ Παπανικολάου έως το 65ο έτος εάν αυτό είναι ΄τεχνικά’ εφικτό (επίπεδο ατροφίας κόλπου-τραχήλου μήτρας).
• Ετήσιος υπερηχογραφικός έλεγχος έσω γεννητικών οργάνων έως το 65ο έτος της ηλικίας κολπικά. Αργότερα μπορεί αυτό να γίνεται από την κοιλιά συνδυαζόμενο με υπερηχογράφημα άνω κοιλίας.
• Ετήσια μαστογραφία συνδυαζόμενη με υπερηχογράφημα μαστών, αν κρίνεται απαραίτητο από τον μαστολόγο – ακτινοδιαγνώστη, προς καλύτερη διαγνωστική προσέγγιση.
• Μέτρηση οστικής πυκνότητας οσφυικής μοίρας σπονδυλικής στήλης και ισχίων κάθε 2 χρόνια περίπου.
• Απαραίτητος βιοχημικός έλεγχος ηπατικής, νεφρικής λειτουργίας, αιματοκρίτη, αποθηκών σιδήρου καθώς και λιπιδαιμικού προφίλ (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, HDL-LDL).
• Η υγιεινή διατροφή βασιζόμενη στη μεσογειακή δίαιτα απομακρύνει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης, που είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τη δημιουργία στεφανιαίας νόσου, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρτασης.
• Συχνή αλλά ήπια σωματική άσκηση, βοηθά στην αποφυγή αύξησης σωματικού βάρους και των παθήσεων που αναφέραμε παραπάνω. Επίσης, βοηθά στην διατήρηση της καλής διάθεσης και αποφυγής καταστάσεων κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών παθήσεων.

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων

Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, διάγουν αυτή τη φάση της ζωής τους χωρίς ενοχλητική συμπτωματολογία, αλλά επίσης υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι γυναικών που πρέπει να λάβει κάποιου είδους υποστηρικτική αγωγή.

Η αγωγή στην ουσία αφορά τη βελτίωση ή και εξάλειψη των συμπτωμάτων που αναφέραμε παραπάνω και αφορά φόρμουλες όπου περιλαμβάνουν συμπλέγματα βιταμινών, υαλουρονικού οξέος, ελαστίνης, αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτοοιστρογόνων που αντικαθιστούν σε σημαντικό βαθμό τα οιστρογόνα που παρήγαγαν οι ωοθήκες και πλέον έχουν μειωθεί σημαντικά.

Η υποστηρικτική αγωγή υφίσταται και σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικά κολπικά gelsή υπόθετα εμπλουτισμένα με τις ουσίες που αναφέραμε παραπάνω. Επίσης, εγχύσεις υαλουρονικού οξέος και PrPστον κόλπο ακολουθούν την φιλοσοφία της αναγεννητικής ιατρικής.

Γενικά το motto που θα πρέπει να εμφυσήσουμε στη γυναίκα του σήμερα είναι ότι η εμμηνόπαυση είναι μια αρκετά μεγάλη περίοδος στη ζωή της γυναίκας ώστε να την βιώνει υποφέροντας και χειροτερεύοντας την υγεία της. Αντιθέτως θα πρέπει να την ζει έντονα με καλή διάθεση και καλή φυσική κατάσταση!