Η έvαρξη του τοκετού

Πώς θα καταλάβουμε ότι αρχίζει ο τοκετός;

Ο τοκετός ξεκινάει συνήθως με συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες έρχονται και φεύγουν και σταδιακά πυκνώνουν και δυναμώνουν. Η ρήξη θυλακίου ("σπάνε τα νερά") μπορεί να ακολουθήσει αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Να σημειωθεί εδώ ότι από την ώρα που συμβεί αυτό μέχρι την έναρξη του τοκετού μπορεί να μεσολαβήσουν αρκετές ώρες. Γι' αυτό, λοιπόν, δε χρειάζεται πανικός. Υπάρχει αρκετή ώρα, για να ετοιμαστείτε και να ξεκινήσετε για την Αίθουσα Τοκετών.

Μπορεί να δείτε κάποια κολπική αιμόρροια είτε ροζ είτε καφέ είτε ακόμη και κόκκινη. Αυτό συμβαίνει, γιατί αρχίζει και ανοίγει σιγά σιγά το κανάλι του τραχήλου τnς μήτρας υπό την πίεση του μωρού, καθώς κατεβαίνει μέσα στη λεκάνη της εγκύου.

Τι είναι οι ωδίνες του τοκετού;

Ο τοκετός ξεκινάει όπως το φαινόμενο της βροχής. Όπως η βροχή αρχίζει με στάλες που πέφτουν αραιά και μετά πιο πυκνά και στη συνέχεια μετατρέπονται σε κανονική βροχή, έτσι και ο τοκετός ξεκινάει με ήπιες συσπάσεις της μήτρας (n κοιλιά σας αισθάνεστε ότι σκληραίνει), οι οποίες δε σας ενοχλούν αρχικά, ενώ σταδιακά έρχονται όλο και πιο συχνά (κάθε 15 λεπτά, μετά κάθε 10, κάθε 7 λεπτά κ.ο.κ), μέχρι που γίνονται τελικά επώδυνες. Τότε λέμε ότι ο τοκετός έχει ξεκινήσει.

Ξαπλώστε στο κρεβάτι και παρατηρείστε το ρολόι σας. Καταγράψτε τη διάρκεια και τη συχνότητα των συσπάσεων.

Αν ζείτε εκτός του λεκανοπεδίου Αττικής και οι συσπάσεις της μήτρας δείχνουν ότι είναι ρυθμικές, ότι έρχονται με συχνότητα μικρότερη των 15 λεπτών και σταδιακά αυξάνονται, καλό είναι να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο. Αν ζείτε μέσα στην Αθήνα και παρατηρούμε ότι οι συσπάσεις της μήτρας είναι υπαρκτές, δεν έχουν μεγάλη συχνότητα και δεν είναι ενοχλητικές, τότε αφού επικοινωνήσουμε πρώτα, μπορεί να σας χορηγηθεί ένα σπασμολυτικό χάπι. Αν οι συσπάσεις της μήτρας μετά από λίγο εξαφανιστούν και δεν επανέλθουν, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν επρόκειτο για τοκετό και μπορείτε να ηρεμήσετε. Αν, όμως, επανέλθουν ή δεν υποχωρήσουν, τότε ίσως βρισκόμαστε στην αρχή του τοκετού, n οποία αποκαλείται και "λανθάνουσα φάση του τοκετού" και θα πρέπει να ετοιμαζόσαστε για το μαιευτήριο.

Εισαγωγή στην αίθουσα τοκετών

Αφού φτάσουμε στο μαιευτήριο, κατεβαίνουμε στην παραλαβή, όπου γίνεται το εισιτήριο εισαγωγής. Η προϊσταμένη της παραλαβής παίρνει ένα σύντομο ιστορικό με βάση την περίληψη του ιστορικού που σας έχει δώσει ο γιατρός σας. Στη συνέχεια γίνεται n προετοιμασία του πεδίου του τοκετού (ξύρισμα - περιποίηση περιοχής) και υποκλυσμός. Ακολουθεί καρδιολογική εξέταση και προχωράμε για την Αίθουσα Τοκετών, όπου κάνουμε αιματολογικό έλεγχο και τοποθετούμε ορό. Από εκείνη την ώρα και μέχρι να ολοκληρωθεί ο τοκετός, στο δωμάτιο μπορεί να παρευρίσκεται και ο σύζυγος, για τον οποίο αυτό αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Έτσι και αλλιώς, συνιστά 'ΈΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ" για το ζευγάρι. Όλες αυτές τις ώρες θα είμαστε δίπλα σας για οτιδήποτε χρειαστεί.

Θα γεννήσω φυσιολογικά και εάν ναι, σε πόσες ώρες;

Στο 80% των τοκετών όλα πάνε ομαλά, και έτσι n επίτοκος θα γεννήσει φυσιολογικά . Ποτέ δεν ξέρουμε εκ των προτέρων τη διάρκεια ενός τοκετού . Αυτό που μπορεί να υποσχεθεί ο γιατρός σας είναι ότι θα υπάρχει συνεχής και λεπτομερής ενημέρωση για την πορεία του τοκετού και σε εσάς, αλλά και στους αδημονούντες συγγενείς.

Τα στάδια του τοκετού

1ο ΣΤΑΔΙΟ: Έναρξη των ωδίνων (συσπάσεις της μήτρας), και προοδευτική κάθοδος του μωρού στη λεκάνη της επιτόκου με την ταυτόχρονη διαστολή του τραχήλου.

2ο ΣΤΑΔΙΟ: Από την τελεία διαστολή του τραχήλου και τις εξωθήσεις μέχρι την έξοδο του μωρού.

3ο ΣΤΑΔΙΟ: Έξοδος του πλακούντα.

Υπάρχει περίπτωση να ξέρω εκ των προτέρων, εάν θα κάνω καισαρική τομή;

Υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:

ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΑ
Το μωρό έρχεται με ανώμαλο σχήμα (λοξό, εγκάρσιο, ισχιακό ) και είναι έξω από τη λεκάνη.

ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ
Κίνδυνος ρήξης της παλαιάς ουλής της μήτρας.

ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ
Σοβαρή κατάσταση στην κύηση, όπου n εγκυμονούσα παρουσιάζει αρτηριακή υπέρταση, λεύκωμα στα ούρα και οίδημα στο σώμα της.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΗΣΗΣ
Απλή παρουσία αρτηριακής υπέρτασης στην κύηση, χωρίς άλλα ευρήματα.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Εδώ δε γίνεται πάντοτε καισαρική τομή, αλλά συνιστάται, όταν το μωρό δείχνει υπερηχογραφικά μεγάλο. Επίσης δεν επιθυμούμε πολύωρο τοκετό λόγω της ισχυρής πιθανότητας απορρύθμισης του σακχάρου λόγω του stress του τοκετού.

ΕΠΙΤΟΚΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ
Κίνδυνος ατονίας της μήτρας ή αδράνειας αυτής.

ΠΟΛΥΔΥΜΕΣ ΚΥΗΣΕΙΣ
Δίδυμες κυήσεις-τρίδυμες κυήσεις.

Θα πονέσω στον τοκετό; Πρέπει να κάνω επισκληρίδιο αναισθησία;

Η επισκληρίδιος αναισθησία εισήλθε στην μαιευτική πρακτική στα τέλη της δεκαετίας του '80 και έχει βοnθήσει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο να φέρνουν τα παιδάκια τους χωρίς πόνο, καθιστώντας έτσι τη διαδικασία του τοκετού μια μοναδική εμπειρία. Από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι n επισκληρίδιος, όταν γίνεται την κατάλληλη στιγμή στην πορεία του τοκετού, ευοδώνει αυτή τη διαδικασία και ο τοκετός επισπεύδεται. Η επίτοκος βρίσκεται σε καλή γενική κατάσταση και με περισσότερη αντοχή και υπομονή, πράγματα απαραίτητα για την καλή συνεργασία επιτόκου-ιατρού-μαίας στη φάση της εξώθησης.

Το αν τελικά μια γυναίκα θα επιλέξει ή όχι την εν λόγω αναισθησία είναι αναφθαίρετο δικαίωμά της.

Μετά τον τοκετό

Αμέσως μετά τον τοκετό θα βάλουμε το μωρό στην αγκαλιά της μητέρας με επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin contact) και θα ξεκινήσει ο πρώτος θηλασμός όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Έτσι θα ενεργοποιηθεί ο μαστός πιο εύκολα και γρήγορα και το μωρό θα παρει το πρωτογαλα το οποίο είναι πλούσιο σε αντισώματα. Στη συνέχεια εξετάζεται από τον/την παιδίατρο και, αφού ανέβει n μαμά στο δωμάτιό της, το μωράκι την ίδια ώρα μεταφέρεται στο θάλαμο νεογνών, όπου και επαναλαμβάνεται n παιδιατρική εξέταση. Φτάνοντας, λοιπόν, n μαμά στο δωμάτιό της και έχοντας δίπλα το μωράκι της αρχίζει άλλη αγωνία. Πώς θα τα καταφέρω; ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ!!!

Δεν υπάρχει ζευγάρι που δεν τα κατάφερε. Άλλωστε, στο μαιευτήριο θα μείνετε για 2-3 μέρες (ανάλογα με αν το μωράκι παρουσιάσει ή όχι ίκτερο). Σ' αυτό το χρονικό διάστημα θα έχετε την ευκαιρία να "προπονηθείτε" με τη βοήθεια τη δική μας και του προσωπικού του ορόφου. Το κύριο μέλημά σας είναι ο θηλασμός και το να προσπαθήσετε να πετύχει. Όσο πιο νωρίς βάλετε το μωράκι στο στήθος, τόσο πιο νωρίς θα κατέβει το γάλα. Όσο περισσότερο τρώει το μωρό, τόσο πιο πολύ γάλα θα έχετε. Η παραγωγή πάει ανάλογα και με την κατανάλωση ... Σημαντικό ρόλο παίζει και n διατροφή της λεχωίδας.

Υπομονή και προσπάθεια δε θέλει μόνο ο θηλασμός, αλλά καθετί καινούριο. Και εσείς, αλλά και το μωρό σας προσπαθείτε να κάνετε κάτι που μέχρι τώρα δεν ξέρατε. Θα εξοικειωθείτε και οι δύο με τη βοήθειά μας στο μαιευτήριο. Θα επιμείνετε, θα γνωριστείτε, θα βρείτε τι ταιριάζει στους δυο σας και ύστερα από κάποιες μέρες θα απολαμβάνετε τους κόπους σας.

Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει ο πατέρας, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος. Μπορεί να περιποιείται το μωρό, να το ταΐζει με το μπιμπερό, αν χρειαστεί, και να συμπαρίσταται στη νέα μητέρα, κρατώντας της ακόμα και απλώς συντροφιά, όταν εκείνη θα χρειαστεί να θηλάσει μέσα στη νύχτα. Το αν το μωράκι χρειάζεται παραπάνω γάλα, πέρα από το μητρικό, είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία σε συνεργασία με τον/την παιδίατρο που θα παρακολουθεί το μωρό.

Όσο βρίσκεστε στο μαιευτήριο, φροντίστε - μιας και την περιποίηση του μωρού αναλαμβάνει το προσωπικό του - να ξεκουραστείτε και να πάρετε δυνάμεις για το σπίτι.

Μια ερώτηση των νέων γονιών, φεύγοντας από το μαιευτήριο, είναι: "Τι κάνουμε, όταν το μωρό κλαίει, ενώ έχει φάει και είναι καθαρό; Μήπως πρέπει να το αφήνουμε να κλαίει μέχρι να "μάθει";" Αν ζητάτε τη γνώμη μας, σας λέμε ότι κανένας δεν κακόμαθε από την αγάπη και την αγκαλιά. Τα παιδιά κακομαθαίνουν από τις πράξεις μας και όχι από την αγάπη μας. Άλλωστε, για να κλαίει, κάτι το ενοχλεί. Ας το αγκαλιάσουμε, λοιπόν, μήπως και νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η εγκυμοσύνη συνιστά ιδιαίτερη στιγμή για ένα ζευγάρι κι όχι αγγαρεία.. Θα είμαστε κοντά σας σε κάθε στιγμή αυτής της περιόδου και θα σας στηρίξουμε, όταν το χρειαστείτε!