Ενδομητρίωση: είναι από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις, και παρουσιάζεται σε ποσοστό 7-10% και κυρίως σε ηλικίες 30-40.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή γυναικολογική πάθηση, κατά την οποία το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός της μήτρας, αναπτύσσεται εξωτερικά και γύρω από τη μήτρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ενδομήτριο αποτελεί τη λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας. Όμως, κατά την ενδομητρίωση, ο ιστός αυτός αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός της μήτρας, όπως:

• Ωοθήκες (εξωτερικά ή εσωτερικά)
• Σάλπιγγες
• Στους ιστούς που συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της
• Στο έντερο, στο ορθό ή στην ουροδόχο κύστη
• Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στον κόλπο και στον τράχηλο.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης ποικίλλουν. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, αλλά άλλες μπορεί να έχουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων όμως, δε δείχνει το βαθμό ή το στάδιο της πάθησης. Ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς είναι το πιο συχνό σύμπτωμα. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και τα ακόλουθα συμπτώματα:

• πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
• αιμορραγία και πόνος κατά την ούρηση, κατά τη διάρκεια της περιόδου
• βαριά αιμορραγία κατά την περίοδο (μηνορραγίες) ή και διαταραχές της περιόδου (μηνομητρορραγίες)
• πόνος κατά τη διάρκεια ή και μετά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια)
• γαστρεντερικές ενοχλήσεις και στομαχικές διαταραχές
• υπογονιμότητα

Ποια είναι τα αίτια της ενδομητρίωσης;

Η ενδομητρίωση είναι από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις, και παρουσιάζεται σε ποσοστό 7-10% και κυρίως σε ηλικίες 30-40. Για τα αίτιά της υπάρχουν 5 θεωρίες αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να σχετίζεται με την παλίνδρομο έμμηνο ρύση , μια τοπική μετάπλαση των ενδομήτριων κυττάρων στον νέο τόπο όπου βρίσκονται , μια επίσης τοπική ανοσολογική διαφοροποίηση του περιβάλλοντος που αυτά έχουν εγκατασταθεί και τέλος όλα αυτά δημιουργούν μια άσηπτη φλεγμονή που δημιουργεί τα παραπάνω συμπτώματα καθώς και συμφύσεις μέχρι και κυστικούς σχηματισμούς που αποκαλούμε σοκολατοειδείς κύστεις. Το παράθυρο διάγνωσης της νόσου δυστυχώς είναι μεγάλο λόγω της δυσκολίας διάγνωσης της και μπορεί να φτάνει και τα 5 χρόνια .

Περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση ενδομητρίωσης έχουν οι γυναίκες που:

• Δεν έχουν αποκτήσει παιδιά
• Η περίοδος διαρκεί για επτά ή περισσότερες ημέρες
• Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος είναι σύντομος, διαρκεί κάτω από 25 ημέρες
• Υπάρχει έντονος πόνος κατά την περίοδο (δυσμηνόρροια) αλλά και κάποιες μέρες πριν την έλευση της.

Ποια είναι η θεραπεία της ενδομητρίωσης;

Η ενδομητρίωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά αλλά υπάρχουν θεραπείες για τα συμπτώματα που προκαλεί. Η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα και εξαρτάται από την ηλικία, τα συμπτώματα που εμφανίζει και τον προγραμματισμό για εγκυμοσύνη. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

Παυσίπονα. Κυρίως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη, αλλά αυτά δεν είναι αποτελεσματικά σε όλες τις περιπτώσεις.
Ορμονική θεραπεία. Η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως τα GnRH ανάλογα σε ενέσιμη μορφή (ενδομυϊκά) μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να σταματήσει την εξέλιξη της ενδομητρίωσης διακόπτοντας την περίοδο για διαστήματα από 3-6 μήνες
Ορμονικά αντισυλληπτικά. Η γυναίκα μπορεί να έχει κανονικό κύκλο αλλά ταυτόχρονα βλέπει βελτίωση στο αίσθημα πόνου στην περίοδο, την επαφή κ.λ.π εμποδίζοντας τη ανάπτυξη του ενδομητριωσικού ιστού.
Χειρουργική αντιμετώπιση. Αποτελεί την τελευταία λύση και αφορά γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με ενδομητρίωση μεγάλου βαθμού και έχουν πολύ έντονους πόνους ή και προβλήματα γονιμότητας. Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά, είτε με λαπαροτομή.

Εάν η ενδομητρίωση αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρών συμπτωμάτων. Εάν πάσχετε από ενδομητρίωση επικοινωνήστε σήμερα με τον ιατρό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Δρ. Παναγιώτη Καραντζή, είναι στη διάθεσή σας για μία εξατομικευμένη διάγνωση και προσωπική θεραπεία.