Φυσιολογική Σύλληψη & Εγκυμοσύνη μετά από εξωσωματική

Φυσιολογική Σύλληψη & Εγκυμοσύνη μετά από εξωσωματική

Είναι αλήθεια ότι αρκετά συχνά ακούτε ότι ένα ζευγάρι που είχε κάνει εξωσωματική με επιτυχία και γέννησε η γυναίκα ένα υγιές μωράκι, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα επιτυγχάνει αυτόματη σύλληψη και εγκυμοσύνη.

Πράγματι στη διεθνή βιβλιογραφία το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 17-25% των ζευγαριών αυτών, εντός διαστήματος 1-2 έτη από την γέννηση του νεογνού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο 11 αναδρομικών μελετών από το 1980-2021 συμπεριλαμβάνοντας 5.000 γυναίκες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα περιοδικά όπως το Human Reproduction αλλά και στο National Institute of Health - UK.

Ποια ζευγάρια αφορά η παραπάνω κατηγορία;

Συνήθως αφορά στην συντριπτική πλειοψηφία, ζευγάρια που ανήκαν στην κατηγορία της ιδιοπαθούς υπογονιμότητας (unexplained infertility), δηλαδή, δεν βρέθηκε κατά τη διερεύνηση του ζευγαριού κάποιο συγκεκριμένο αίτιο υπογονιμότητας, είτε στον άνδρα είτε στην γυναίκα.

Στην κατηγορία αυτών των ζευγαριών τι ακριβώς συμβαίνει και επιτυγχάνεται αυτόματη σύλληψη και εγκυμοσύνη;

Η αλήθεια είναι ότι με την 9μηνης διάρκειας κύηση και κατόπιν με την περίοδο της άμεσης λοχείας και της γαλουχίας, μιλάμε για ένα διάστημα τουλάχιστον ενός έτους όπου οι ωοθήκες και ο ορμονικός άξονας υπόφυσης – ωοθηκών βρίσκονται σε “ύπνωση”. Έτσι πιστεύεται ότι με την επανέναρξη του φυσικού κύκλου πολλές τυχόν ορμονικές δυσλειτουργίες έχουν αποκατασταθεί.

Καταστάσεις όπως η δυσμηνόρροια που επηρεάζει την ποιότητα ζωής της γυναίκας έχουν εξαφανιστεί. Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος, η μελαγχολία ή ακόμα και η κατάθλιψη που βασάνιζαν το ζευγάρι, λόγω της ατεκνίας, φαίνεται πλέον να μην απασχολούν την ψυχική υγεία του ζευγαριού μιας και η χαρά έχει επιστρέψει στην νέα οικογένεια. Η γυναίκα μπορεί πάλι να προσέξει την εξωτερική της εμφάνιση και το σωματικό της βάρος, αυξάνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή της. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις ευοίωνες εκείνες συνθήκες, ώστε να επιτευχθεί μια αυτόματη σύλληψη και εγκυμοσύνη.

Έτσι, λοιπόν, κλείνοντας την αναφορά μας σε αυτό το ερώτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα του κοινού, θα μπορούσαμε να συστήσουμε στα ζευγάρια που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία της ιδιοπαθούς υπογονιμότητας, να μην απογοητεύονται εύκολα.

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι «κακή παρέα» στην ζωή μας. Με τη βοήθεια των ειδικών (ψυχολόγος, ιατρός αναπαραγωγής) και με σωστή προσέγγιση και διευθέτηση τυχόν ιατρικών προβλημάτων, με υγιεινή διατροφή και άσκηση, η εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψει πολύ πιο εύκολα από ότι φανταζόμαστε.
Καλή επιτυχία!