Με τον όρο σεξουαλική υγεία εννοούμε την πρόληψη μετάδοσης λοιμώξεων στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας από τον άνδρα και αντίστροφα.
Σίγουρα η ενημέρωση του πληθυσμού πρέπει να ξεκινά καταρχήν από το σπίτι και την οικογένεια, αλλά πιο εμπεριστατωμένα θα πρέπει να γίνεται με συστηματικό τρόπο στο σχολείο αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα παιδιά και αργότερα οι έφηβοι θα πρέπει να μάθουν έγκαιρα βασικές γνώσεις γύρω από την ανατομία του ανδρικού και κυρίως του γυναικείου γεννητικού συστήματος που είναι και το πιο πολύπλοκο. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν πώς επιτυγχάνεται μία εγκυμοσύνη και παράλληλα ποιες μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν διεθνώς αλλά και ποιες είναι διαθέσιμες στη χώρα μας. Έχω υπάρξει μάρτυρας πολλών “χαριτωμένων αποριών” από νεαρές κοπέλες, όπως: “μπορώ να μείνω έγκυος μετά από πρωκτικό σεξ” ή επίσης “μετά από στοματικό έρωτα”;
Η ενημέρωση γύρω από την σεξουαλική υγεία θα πρέπει να ασχολείται και με το ποιες είναι αυτές οι λοιμώξεις που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Αναφέρουμε λοιπόν τις πιο κοινές αλλά και πιο σοβαρές.
Αυτός ο ιός είναι υπεύθυνος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ποσοστό 95%. Υπάρχουν εκατοντάδες τύποι, αλλά οι πιο συχνοί και ανιχνεύσιμοι με την εξέταση HPV testing υπολογίζονται γύρω στους 75. Αυτοί με τη σειρά τους χωρίζονται σε χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου. Η διαβάθμιση του κινδύνου έχει την έννοια του πόσο γρήγορα μπορεί ο ιός να προκαλέσει καρκίνο στον τράχηλο. Οι πιο συχνοί είναι 6,11,16 ,18, 31,33,53,56. Πρέπει να τονισθεί ότι από την προηγούμενη δεκαετία υπάρχει το εμβόλιο για την προστασία από τον ιό HPV που εμπεριέχει 9 από τους πιο συχνούς ιούς υψηλού κινδύνου. Σύσταση των γυναικολόγων και παιδιάτρων είναι να γίνεται το εμβόλιο (σε 2 δόσεις) στην προεφηβική ηλικία και σε κάθε περίπτωση, προτού το νεαρό κορίτσι ή αγόρι ξεκινήσει επαφές.
Μια ύπουλη λοίμωξη, δηλαδή δεν έχει κλινικά συμπτώματα κυρίως των έσω γεννητικών οργάνων, όπως της μήτρας και των σαλπίγγων (απόφραξη αυτών) καθιστώντας την γυναίκα υπογόνιμη.
Οφείλεται στο βακτήριο ‘ ωχρά σπειροχαίτη’= treponema pallidum.
Οφείλεται στο βακτήριο Neisseria Gonorrhοea
Οι δύο αυτές νόσοι εμφανίστηκαν πριν από 600 περίπου χρόνια κατά την περίοδο των μεγάλων εξερευνήσεων και ήρθαν στην Ευρώπη από τους ιθαγενείς του Νέου Κόσμου. Μέχρι την ανακάλυψη της πενικιλίνης (που αποτελεί και την θεραπεία εκλογής) υπήρξαν μάστιγες και αιτίες θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους. Είχαν σχεδόν εκλείψει στο δυτικό ημισφαίριο στο δεύτερο ήμισυ του προηγούμενου αιώνα αλλά με τις μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία 15 χρόνια οι λοιμώξεις αυτές έχουν επανακάμψει.
Νοσήματα του αιμοποιητικού που ανήκουν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα. Ιδίως ο HIV (η νόσος AIDS) αποτέλεσε την μάστιγα του τελευταίου τετάρτου του 20 ου αιώνα. Βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο λόγω της ανακάλυψης των κατάλληλων φαρμάκων αλλά και της ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού ως προς τον τρόπο μετάδοσης αλλά και προφύλαξης.
Κοινότυπες λοιμώξεις του κατώτερου γεννητικού συστήματος όπως του αιδοίου και του κόλπου. Συνήθως μεταφέρονται από κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, την θάλασσα, την πισίνα ή πετσέτες. Η θεραπεία τους εύκολη, αλλά πρέπει να γίνεται σωστά και να αφορά και τον σύντροφο γιατί η επαναμόλυνση ή μετάδοση στον σύντροφο είναι σχεδόν βέβαιη.
Τα πια σημαντικά όπλα στην προστασία της σεξουαλικής υγείας είναι η γνώση και η σωστή ενημέρωση αλλά και συστηματική χρήση του προφυλακτικού. Όσο και να φαίνεται απλό το ‘μηχανικό’ αυτό κόλλημα (mechanical barrier) είναι απαραίτητο στις επαφές των ανθρώπων που δεν έχουν σταθερή και μακροχρόνια σχέση.
Η ενσυναίσθηση λοιπόν των παραπάνω στην σεξουαλική συμπεριφορά μας διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό και την υψηλού βαθμού σεξουαλική μας υγεία. Αυτή με την σειρά της θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την γονιμότητα αλλά και τη γενική μας υγεία.