Η διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες με Καρκίνο του Μαστού

Η διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες με Καρκίνο του Μαστού

Σήμερα με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας αιχμής στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, υπάρχει λύση και αυτή είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων ή ωοθηκικού ιστού.

Μετά το αρχικό ψυχολογικό σοκ που βιώνει η γυναίκα και το περιβάλλον της αφού προταθεί από τον Μαστολόγο- Χειρουργό και τον Ογκολόγο η χειρουργική αφαίρεση του καρκινικού όγκου- μεγάλου ή μικρού-, και πριν περάσει σε μετεγχειρητικά σχήματα, όπως χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες, υπάρχει ένα μικρό χρονικό “παράθυρο” 4 έως 6 εβδομάδων, όπου η γυναίκα μπορεί να διατηρήσει τη γονιμότητά της, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και πιο συγκεκριμένα, ένα ολιγοήμερο πρόγραμμα διέγερσης των ωοθηκών.

Τι είναι το πρόγραμμα διέγερσης ωοθηκών

Το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου, δηλαδή ανεξάρτητα από το πότε η γυναίκα πρόκειται να έχει περίοδο. Η διέγερση των ωοθηκών γίνεται με υποδόριες ενέσεις σε καθημερινή βάση για 9-10 ημέρες περίπου, συνοδευόμενη απαραίτητα και από αντιοιστρογόνο αγωγή από το στόμα, ούτως ώστε τα επίπεδα των οιστρογόνων να μην αυξηθούν υπερβολικά. Η αγωγή αυτή θα συνεχιστεί για 2 εβδομάδες και μετά την ολοκλήρωση της διέγερσης, έτσι ώστε τα επίπεδα των οιστρογόνων να πέσουν ραγδαία αμέσως μετά.

Ποιος είναι ο στόχος

Ο στόχος είναι να επιτύχουμε τη συλλογή ενός ικανοποιητικού αριθμού ωαρίων, συνήθως επιθυμούμε ο αριθμός αυτός να είναι διψήφιος κι αυτό διότι μας δίνεται έτσι η δυνατότητα επιλογής περισσότερων και καλής ποιότητας εμβρύων όταν η υγεία της γυναίκας το επιτρέψει. Πρέπει να τονισθεί ότι επιθυμούμε τον παραπάνω σχεδιασμό στη διέγερση που θα κάνουμε, γνωρίζοντας ότι στην απόψυξη των αγονιμοποιήτων ωαρίων, θα υπάρξουν και απώλειες.

Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού που αναφέρθηκε παραπάνω, συνήθως προτείνεται σε πολύ μικρά κορίτσια με άλλου τύπου νεοπλασίες, όπου από την μια μεν η διέγερση ωοθηκών δεν συνιστάται, από την άλλη η πιθανότητα καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικά απίθανη. Γι’ αυτό και την αναφέρουμε ως απλή επιλογή, αλλά όχι ως την βέλτιστη λύση στη συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Πρέπει να τονισθεί ότι πλέον στις μέρες μας, υπάρχει αγαστή συνεργασία των Ογκολόγων και των Γυναικολόγων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ώστε να μην χαθεί ούτε μια μέρα στην προσπάθεια που κάνει η γυναίκα να λύσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που την απασχολεί, αλλά και ταυτόχρονα να ανοίξει και ένα παράθυρο ελπίδας για το μέλλον, διατηρώντας την γονιμότητά της.
Έτσι, θα μπορεί πάλι μετά από λίγο καιρό να ονειρεύεται, κάνοντας σχέδια για την ζωή που θα θέλει να ξανακερδίσει!