Με βάση τις νέες εξελίξεις, η Ελλάδα θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα ξαναρχίσουν σιγά σιγά, αλλά είναι σημαντική η τήρηση μέτρων ασφαλής πρακτικής τους. Με αυτό τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορονοϊό τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το προσωπικό.
Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες η ESHRE (European Society Human Reproduction & Embryology) με το τελευταίο bulletin της 23/4/2020 προτείνει να ξεκινήσουν οι θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά με τις εξής προϋποθέσεις:
• Λεπτομερές ιστορικό –ερωτηματολόγιο από την πλευρά του ασθενούς για την εξακρίβωση τυχόν συμπτωμάτων ή πιθανότητας έκθεσης της ασθενούς στον κορονοϊό.
• Αν αυτό είναι ελεύθερο προχωράμε κανονικά στην διέγερση των ωοθηκών. Στη χώρα μας προτείνεται ακόμα και αν ισχύουν τα παραπάνω, 2-3 ημέρες πριν την ωοληψία να γίνεται μοριακός έλεγχος για τον COVID-19. Το ίδιο θα ισχύει και τις γυναίκες που προετοιμάζονται για εμβρυομεταφορά.
• Εάν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα να γίνεται το τεστ ανίχνευσης του ιού άμεσα και εάν είναι θετικό να ακυρώνεται η θεραπεία, εάν είναι αρνητικό να συνεχίζεται η προσπάθεια και να επαναλαμβάνεται πάλι μετά την ωοληψία. Σε αυτήν την περίπτωση η κατάψυξη των εμβρύων προτείνεται ως επιλογή.
• Θα λαμβάνονται μέτρα social distancing στους χώρους υποδοχής των Μονάδων (ΜΥΙΑ) καθώς τα περιστατικά θα προσέρχονται στην κατάλληλη χρονική απόσταση μεταξύ τους. Αυτό θα συμβαίνει και στους εξεταστικούς χώρους.
• Στα χειρουργεία θα λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα πρόληψης όπως κατάλληλη ένδυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (χειρουργικές στολές, μάσκες, γάντια).
Σε ειδικές περιπτώσεις, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο κρυοσυντήρησης εμβρύων. Επιπλέον και σε ασθενείς που ήδη έχουν ξεκινήσει τη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προτείνεται η κατάψυξη εμβρύων ή ωαρίων όπως των ογκολογικών περιστατικών.
Πρέπει να τονισθεί ότι μέσω των διαδικασιών τεχνικής γονιμοποίησης (ICSI) η πιθανότητα μετάδοσης του ιού θεωρείται από την παγκόσμια κοινότητα πρακτικά αδύνατη.
Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις που να αποδεικνύουν κάποια αρνητική σύνδεση μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, η εγκυμοσύνη επιφέρει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τη γυναίκα πιο ευάλωτη σε ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου και του κορονοϊού. Επιπλέον, κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται στους ασθενείς μπορεί να μην συνίσταται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες θα πρέπει να ακολουθούν τα νέα μέτρα προστασίας όπως και οι υπόλοιποι, τα οποία είναι τα εξής:
Πριν βγείτε από το σπίτι
Φοράτε ρούχα βαμβακερά κατά προτίμηση τα οποία πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έχετε πάντα μαζί σας αντισηπτικό, μάσκα και γάντια μιας χρήσης, ειδικά αν χρειάζεται να μετακινηθείτε με ΜΜΜ.
Επιστροφή στο σπίτι
Να βγάζετε τα ρούχα και να τα βάζετε για πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία. Διαφορετικά, τα αφήνετε 3 μέρες να αεριστούν πριν έρθουν σε επαφή με άλλα ρούχα σε περίπτωση που φέρουν τον ιό.
Την επόμενη μέρα να φοράτε πάντα διαφορετικά ρούχα. Τα ρούχα απολυμαίνονται είτε με το πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, είτε με το σιδέρωμα, είτε τα κρεμάτε για 2-3 μέρες.
Σχετικά με τα παπούτσια μπορείτε να τα αφήσετε έξω από το σπίτι αλλά αν μπουν στο σπίτι θα πρέπει να τα απολυμάνετε και να καθαρίσετε τα χεριά σας. Την τσάντα την αφήνετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο για 2 μέρες.
Εάν εργάζεστε ακόμα
Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μόλις φτάσετε. Επιπλέον, απολυμαίνετε το γραφείο και οποιοδήποτε αντικείμενο σκοπεύετε χρησιμοποιήσετε.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις που να υποστηρίζουν τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα η περίπτωση κάθετης μετάδοσης μέσω του πλακούντα ή μέσω του θηλασμού θεωρείται εξαιρετικά σπάνια. Παρόλα αυτά, λοιμώξεις από άλλους τύπους κορονοϊού είχαν ως επιπλοκές παλίνδρομες κυήσεις και αποβολές. Επιπλέον οι υψηλοί πυρετοί μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποιες ανωμαλίες στο έμβρυο τη διάρκεια του 1ου τριμήνου. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό, οι απόψεις διίστανται και δεν έχει βγει τελικό πόρισμα.