Νέο νομοσχέδιο για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Οι καινούριες προοπτικές

Νέο νομοσχέδιο για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Οι καινούριες προοπτικές

Στις 21.7.2022, το νομικό πλαίσιο που διέπει την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή τροποποιήθηκε σε ορισμένες από τις διατάξεις του προ υπάρχοντος 3305/2005. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

1. Αυξάνεται το ανώτατο όριο ηλικίας των γυναικών που μπορούν να υποβληθούν σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο στο 54ο έτος ηλικίας.

Είναι προφανές ότι οι γυναίκες αυτού του ηλικιακού group πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ωάρια δότριας και μόνο, λόγω του ότι -νομοτελειακά- η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αυτών βρίσκονται στην κλιμακτήριο, εάν όχι στην εμμηνόπαυση. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στις γυναίκες αυτού του ηλικιακού group να μπορούν να υποβληθούν σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα.

Πρέπει να αναφερθεί ότι στη χώρα μας το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΥΑ) είναι εξαιρετικά υψηλό και μάλιστα τον τελευταίο καιρό αυτό γίνεται ευρέως γνωστό σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα ιατρικού τουρισμού προς την πατρίδα μας. Οι γυναίκες λοιπόν αυτές δεν θα χρειάζονται πλέον να καταφεύγουν σε χώρες του εξωτερικού,όπου το επιστημονικό επίπεδο και οι συνθήκες εργαστηρίου είναι αμφιλεγόμενες, αλλά και τα κόστη τις πιο πολλές φορές δυσβάσταχτα.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ακόμα ότι μια κύηση μετά τα 50 θα είναι για την ίδια την γυναίκα αλλά για τον γυναικολόγο ‘αχαρτογράφητα νερά’. Η μελλοντική μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει “apriori” ότι η κύηση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κύηση υψηλού κινδύνου και η παρακολούθησή της θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μιας επιστημονικής ομάδας που θα αποτελείται από γυναικολόγο, καρδιολόγο και ίσως παθολόγο αιματολόγο.

Άλλωστε για να επιτραπεί στις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας να υποβληθούν σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, θα πρέπει πρώτα να παρέχεται η συγκατάθεση της Ανωτάτης Αρχής Υ.Α. κατόπιν αίτησης του ζευγαριού όπου θα βρίσκονται συνημμένες οι γνωματεύσεις γυναικολόγου, καρδιολόγου και ιατρού ικανού να γνωματεύσει έλεγχο μαστού & ότι η γυναίκα είναι υγιής και δύναται να υποβληθεί σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που προϋποθέτει τη λήψη ορμονικών σκευασμάτων.

2. Η δυνατότητα μια γυναίκα να κρυοσυντηρεί τα ωάριά της χωρίς την έγγραφη συναίνεση συντρόφου ή συζύγου πρώην ή νυν.

Με την τροποποίηση αυτή του νόμου η γυναίκα αγκαλιάζει και ορίζει την ζωή της, όπως εκείνη νομίζει. Μπορεί να καταστρώνει το πλάνο που έχει βάλει για την επαγγελματική της ανέλιξη και σταδιοδρομία και ταυτόχρονα να αξιοποιεί το γεννητικό της υλικό ‘παγώνοντας τον χρόνο’ χωρίς να χρειάζεται την συγκατάθεση του εκάστοτε συντρόφου της είτε βρίσκεται σε γάμο ή διάσταση ή σε ελεύθερη σχέση.

3. Η δυνατότητα του δότη ή της δότριας να αποφασίζει να παραμείνει ανώνυμος ή επώνυμος. Ο δότης ή η δότρια γενετικού υλικού μπορεί να είναι από το συγγενικό περιβάλλον αλλά από την ‘πλάγια γραμμή’.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι δότες ή δότριες μπορεί να είναι αδέλφια, ξαδέλφια, θείες-θείοι. Απαγορεύεται ο δότης να προέρχεται από την κάθετη γραμμή: παππούς, γιαγιά - πατέρας, μητέρα - κόρη, γιός.

4. Παρέχεται η δυνατότητα για κρυοσυντήρηση αγονιμοποίητων γαμετών, δηλαδή ωαρίων και σπέρματος χωρίς την προϋπόθεση της ύπαρξης άμεσου λήπτη ή λήπτριας.

Στην ουσία παρέχεται πλέον και στη χώρα μας η δυνατότητα δημιουργίας ‘τράπεζας ωαρίων’ αντίστοιχη με αυτή της τράπεζας σπέρματος. Όπως δηλαδή ισχύει σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Αυτές οι ‘τράπεζες ωαρίων’ θα βρίσκονται υπό τον διαρκή έλεγχο πιστοποίησης παροχής υπηρεσιών από την Ανώτατη Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Επίσης, θα μπορεί να γίνεται η μεταφορά αγονιμοποίητων ωαρίων από ‘τράπεζες ωαρίων’ του εξωτερικού ειδικότερα από χώρες της ΕΕ καθόλα νόμιμα (crossboardergenetictissuetransfer).