Οι 5 βασικοί παράγοντες επιτυχίας στην Εξωσωματική

Οι 5 βασικοί παράγοντες επιτυχίας στην Εξωσωματική

Το ζευγάρι που αποφασίζει να επισκεφθεί τον κόσμο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για να λύσει το πρόβλημα της υπογονιμότητας που το απασχολεί, θα πρέπει να γνωρίζει τα ακόλουθα:

1. Η επιλογή του ιατρού και της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΥΑ) θα πρέπει να γίνεται με βάση ασφαλώς την επιστημοσύνη, τον βαθμό ασφάλειας της υγείας των ασθενών και φυσικά τα ποσοστά επιτυχίας που ακολουθούν τον επιστήμονα αλλά και το εργαστήριο που τον υποστηρίζει. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντοτε εύκολο, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε ‘ότι φαίνεται δεν είναι πάντοτε και αληθινό’.

2. Είναι πολύ σημαντικό,επίσης, να δημιουργηθεί από την αρχή μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ζευγάρι και το γιατρό. Αυτό χτίζεται βήμα – βήμα, με το ζευγάρι να μπορεί να αναγνωρίζει από την αρχή το πλάνο που έχει καταστρώσει ο γιατρός για την κάθε περίπτωση. Επίσης, είναι σημαντικό ο γιατρός να κάνει κατανοητό όχι μόνο το πλάνο εξετάσεων, αλλά να εξηγεί την αιτία της υπογονιμότητας, όταν αυτή ανευρίσκεται και τέλος την προτεινόμενη θεραπεία. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να αισθανθεί με την πάροδο του χρόνου οικεία με τον γιατρό, με τον τελευταίο να χρειάζεται πολλές φορές να χρίζεται και ψυχολόγος και να υποστηρίζει και να τονώνει, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, την ψυχολογία του ζευγαριού.

3. Το περιβάλλον της ΜΥΑ πρέπει να εμπνέει ασφάλεια, διακριτικότητα και πολύ σημαντικό το αίσθημα της εξατομικευμένης φροντίδας και όχι της εμπορευματοποίησης ή «σαλαμοποίησης» των ζευγαριών.

4. Η ΜΥΑ θα πρέπει πλέον να πληρεί τις προδιαγραφές λειτουργίας που ορίζει η Ανώτατη Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και κτιριακά αλλά κυρίως στο ευαίσθητο κομμάτι των χώρων του εργαστηρίου. Δεν λογίζεται πλέον ΜΥΑ σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, αλλά μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία και κλινικές. Αυτή θα είναι η τελική εικόνα σε λίγο καιρό.

5. Τέλος, τα ποσοστά επιτυχίας που ακολουθούν τον γιατρό συνήθως δεν είναι πάντοτε αυτά που αναγράφονται στα προσωπικά sites, αλλά καθρέφτης τους είναι ο αριθμός των γυναικών και των ζευγαριών που τον συστήνουν όντας ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό έχει ακόμη περισσότερη σημασία όταν τον συστήνουν και ζευγάρια που δεν πέτυχαν τον στόχο, αλλά έμειναν ευχαριστημένοι από την αντιμετώπιση που έτυχαν.

Έχοντας αυτά στο μυαλό σας, η τελική επιλογή είναι και θα είναι δική σας!

Καλή επιτυχία στο όνειρο!