Τα οφέλη της σύγχρονης αντισύλληψης για τις γυναίκες

Τα οφέλη της σύγχρονης αντισύλληψης για τις γυναίκες

Η ιστορία του αντισυλληπτικού χαπιού μας πάει πίσω στην δεκαετία του ’60. Από τότε η περιεκτικότητα τους σε οιστρογόνα και προγεστερόνη άλλαξε προοδευτικά σε δόσεις που πλέον είναι εξαιρετικά χαμηλές. Αυτό βοήθησε στο να ελαχιστοποιηθούν σε συχνότητα και ποικιλία οι παρενέργειες που αναφέρονταν στο παρελθόν από τον γυναικείο πληθυσμό.

Χαρακτηριστικά έχουν αναφερθεί, η ναυτία, η κατακράτηση υγρών – αύξηση βάρους και πονοκέφαλοι. Σοβαρότερες παρενέργειες αλλά πιο σπάνιες έχουν αναφερθεί η θρόμβωση κάτω άκρων, η αλλεργία αλλά ακόμα πιο σπάνια ο καρκίνος μαστού.

Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης το ποσοστό των γυναικών που χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι είναι γύρω στο 30%. Στη χώρα μας, το ποσοστό αυτό είναι απελπιστικά χαμηλό και είναι γύρω στο 1%. Δυστυχώς οι νέες γυναίκες επηρεάζονται ακόμα και σήμερα από το οικογενειακό και το ευρύτερο φιλικό περιβάλλον, όπου επικρατεί συνήθως η ημιμάθεια, οι καταβολές, οι παραστάσεις και οι εμπειρίες από το παρελθόν και τα παλαιότερα σκευάσματα αντισυλληπτικών.

Τα αντισυλληπτικά χάπια χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Η μία αφορά τα χάπια που εμπεριέχουν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεσταγόνου, η δεύτερη κατηγορία αφορά το λεγόμενο mini pill που δεν είναι άλλο από χάπι που περιέχει χαμηλή δόση προγεσταγόνου και η τρίτη κατηγορία είναι το χάπι της επόμενης μέρας (emergency contraception) που περιέχει υψηλή δόση προγεσταγόνου και που χρησιμοποιείται ευρέως και στη χώρα μας. Πρόσφατα ανακοινώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK) ότι ειδικά το mini pill θα μπορούν να το προμηθεύονται οι γυναίκες και χωρίς συνταγή γιατρού, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια του φαρμάκου, όχι μόνο από πλευράς αντισύλληψης πλέον, αλλά και για την γενικότερη υγεία της γυναίκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω σκεύασμα κυκλοφορεί και στη χώρα μας. Λαμβάνεται ημερησίως και χωρίς διακοπή. Μετά από το πρώτο δίμηνο προξενεί κάποιου βαθμού κολπική αιμόρροια (spotting) για τους πρώτους 3 μήνες και κατόπιν μέχρι και αμηνόρροια (διακοπή περιόδου). Με την διακοπή βεβαίως του φαρμάκου η περίοδος και η γονιμότητα επανέρχονται σχετικά άμεσα.

Ίσως λοιπόν έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να αφουγκράζονται οι γυναίκες με λίγο περισσότερη προσοχή τα λεγόμενα των ιατρών γύρω από τι εστί αντισυλληπτικό χάπι και τι επιλογές υπάρχουν για κάθε γυναίκα ξεχωριστά, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια της σεξουαλικής αλλά και της γενικότερης υγείας της.