Τι να περιμένετε κατά τη θεραπεία γονιμότητας στην εποχή του COVID-19;

Τι να περιμένετε κατά τη θεραπεία γονιμότητας στην εποχή του COVID-19;

Η θεραπεία γονιμότητας είναι από μόνη της μία αγχώδης διαδικασία, όταν όμως συνδυάζεται με την πανδημία του COVID – 19, είναι πολύ πιθανό να έχετε αρνητικές σκέψεις στο μυαλό σας. Εάν έχετε ήδη ξεκινήσει τη θεραπεία ή πρόκειται να την ξεκινήσετε, πιθανότατα αναρωτιέστε πράγματα όπως αν θα πρέπει να προχωρήσετε με τη μεταφορά εμβρύου ή την κρυοσυντήρηση ωαρίων ή αν θα πρέπει να περιμένετε. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις ακόμα σχετικά με τον κορονοϊό και συνεχίζουν και έρχονται κι άλλες.

Πώς χειρίζονται οι κλινικές γονιμότητας τον κορονοϊό;

Αυτήν τη στιγμή, όλες οι κλινικές γονιμότητας ακολουθούν τις οδηγίες από τις τοπικές και κρατικές υγειονομικές αρχές για να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. Επειδή η πλειονότητα των κρουσμάτων συνδέεται με ταξίδια σε περιοχές με ενεργά κρούσματα, οι κλινικές γονιμότητας ζητούν από τους ασθενείς να καθυστερήσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση ή άλλη θεραπεία γονιμότητας εάν έχουν ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου ή αν είχαν στενή επαφή με κάποιο κρούσμα.

Επηρεάζει τη γονιμότητα ο κορονοϊός;

Επί του παρόντος, υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ κορονοϊού και γονιμότητας. Ο COVID-19 είναι σχετικά νέος, επομένως οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρη επιστημονικά δεδομένα και θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις επιπτώσεις του στη γονιμότητα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι λοιμώξεις μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πυρετό που μπορεί να επηρεάσει τις θεραπείες γονιμότητας. Μία μελέτη ανέφερε ότι ο πυρετός κατά την κατάψυξη των ωαρίων ή τον κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης συσχετίστηκε με μικρότερο αριθμό ωαρίων που ανακτήθηκαν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πυρετός προκαλεί μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητα των γυναικών.

Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός την εγκυμοσύνη;

Με την εγκυμοσύνη, έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Γνωρίζουμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες θετικές στον COVID-19 δεν είχαν κάποιο πρόβλημα. Μετά από μία μελέτη που έγινε σε γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, έδειξε ότι ο ιός δεν είχε μεταδοθεί μέσω αμνιακού υγρού, αίματος, ομφάλιου λώρου ή του μητρικού γάλακτος, αλλά εξακολουθεί να είναι ασαφές εάν είναι δυνατή η μετάδοση.

Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι είστε θετική στον ιό κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας ή εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Εάν αρρωστήσετε με πυρετό (38 ° C ή υψηλότερο), βήχα, έχετε δυσκολία στην αναπνοή νιώθετε κόπωση και σε συνδυασμό δεν έχετε οσμή ή γεύση, ενημερώστε άμεσα τον ιατρό που σας παρακολουθεί. Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν πρόσφατα ταξίδια και συμπτώματα και αποφύγετε την επαφή με άλλους έως ότου ξέρετε τι συμβαίνει. Στη φάση αυτή είναι προτιμητέα η ακύρωση της θεραπείας του κύκλου και η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για το περιστατικό.

Τι συμβαίνει στον κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης εάν είστε θετική στον ιό;

Εάν τα συμπτώματα ή η διάγνωση της λοίμωξης από COVID-19 τεθεί λίγες μέρες πριν την ωοληψία αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μονάδα εξωσωματικής που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας προσωπικού και ασθενούς μαζί. Καθώς και οι συνθήκες του εργαστηρίου να επιτρέπουν την γονιμοποίηση των ωαρίων και την κατάψυξη των εμβρύων σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης. Εάν τα παραπάνω συμβούν παραμονές της εμβρυομεταφοράς τα πράγματα είναι απλούστερα. Ακυρώνεται η εμβρυομεταφορά ως διαδικασία και τα έμβρυα καταψύχονται.

Πώς θα επηρεάσει ο κορονοϊός τη γονιμότητά;

Ο πυρετός μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα των ωαρίων που ανακτήθηκαν, τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας ή τον κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης και την απαιτούμενη ποσότητα φαρμάκων, αλλά αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι ο κορονοϊός έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στη γονιμότητα. Ωστόσο, είναι κάτι που θα συνεχίσει να παρακολουθείται από όλους τους επιστήμονες.

Τι να προσέχετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας;

Για να αποτρέψετε την εξάπλωση του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας, φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε έξω και πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι συχνά για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση την αλκοόλη (60% ή περισσότερο). Όταν υπάρχει βήχας και φτάρνισμα, καλύψτε τα χέρια και τη μύτη σας με τον αγκώνα σας και απολυμάνετε συχνά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες. Τέλος, αποφύγετε να ταξιδέψετε σε περιοχές με ενεργά κρούσματα και αποφύγετε τις κοινωνικές επαφές.